01.10.2012
ZRSS SE ŠIRI

Zvezi reprezentativnih sindikatov so se pridružili še trije novi reprezentativni sindikati in sicer:
- Sindikat bančništva Slovenije
- Sindikat policistov Slovenije in
- Sindikat delavcev farmacevtske industrije
 
 
19.04.2011
ZVEZA REPREZENTATIVNIH SINDIKATOV SLOVENIJE JE POSTALA REPREZENTATIVNA ZVEZA

Danes je bila izdana odločba o priznanju reprezentativnosti Zvezi reprezentativnih sindikatov Slovenije. Tako smo postali deveta reprezentativna centrala v slovenskem sindikalnem prostoru.
 
 
17.06.2010

SPRENEVEDANJA GLEDE »OBVEZNE UDELEŽBE ZAPOSLENIH PRI DELITVI DOBIČKA«

Na 2. seji Predsedstva ZRSS (15. 06. 2010) smo med aktualnimi predlogi sprememb delovnopravne in socialne zakonodaje obravnavali tudi odzive strokovne ter ostale javnosti, predvsem različnih delodajalskih združenj, na jutrišnjo ponovno glasovanje Državnega zbora o prenovljenem Zakonu o udeležbi delavcev pri dobičku, zaradi nedavnega veta Državnega sveta. Seveda v ZRSS v celoti podpiramo obvezno delitev dobička med zaposlene, saj v tem vidimo izjemno priložnost za povečanje delovne motivacije in organizacijske pripadnosti zaposlenih, ki se bo nedvomno (tudi po tujih izkušnjah) odrazila v večji uspešnosti slovenskega gospodarstva ter nadaljnjem razvoju ekonomske demokracije.

Pri tem nas presenečata zlasti nestrpnost in sprenevedanje, predvsem delodajalskih organizacij do »obvezne delitve dela dobička med zaposlene«, ki naj bi bila po njihovem le dodaten »davek« s škodljivimi posledicami za konkurenčnost podjetij in (ne)interes tujega kapitala za vstop na slovenski trg. Čeprav nimamo namena polemizirati z delodajalskimi »argumenti«, ki jih je stroka že v celoti demantirala, pa nas čudi rezultat nedavne GZS-jeve ankete, ki naj bi menda pokazala, da bi večina podjetij prostovoljno delila dobiček z zaposlenimi.

In v čem je potem pravzaprav problem? Če so podjetja že sama pripravljena deliti dobiček z zaposlenimi, zakaj bi jih potem motila določba o obveznosti?! Rezultat je enak, mar ne? Morda pa »zajec« tiči v drugem grmu? Namreč, že po sedaj veljavnem Zakonu o udeležbi delavcev pri dobičku, ki ni vseboval obvezne delitve, bi se podjetja lahko odločila za prostovoljno delitev. Realna slovenska poslovna etika in praksa pa sta pokazali, da se je za takšno prostovoljnost doslej odločilo le 24 od več deset tisoč podjetij, ki so imela takšno možnost.

Sicer pa z optimizmom pričakujemo jutrišnjo tehtno presojo poslancev in ponovno potrditev prenovljenega Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, vključno z določbo o obveznosti. Pri tem vsekakor ne bodo mogli zanemariti dokazljivih ekonomskih in razvojnih učinkov, ki jih delitev dobička z zaposlenimi prinaša, kakor tudi ne zavez iz koalicijske pogodbe in rezultatov zadnje raziskave javnega mnenja Politbarometer (Center za raziskovanje javnega mnenja – FDV Ljubljana), ki je pokazala skoraj 85% podporo obvezni delitvi, kar kaže na jasno zavzemanje slovenskih državljanov za socialno državo in socialno-tržno gospodarstvo, kot so v zaključku zapisali avtorji omenjene raziskave.

V Kranju, 17. junij 2010

Predsednik ZRSS
mag. Rajko Bakovnik
 

Časopis SGS zadnja številka.


Prijava za člane

Dostopni podatki so sestavljeni iz:

  • Uporabniškega imena, ki je sestavljeno iz ''priimekime'' (brez presledkov) ter
  • Gesla, katero mora vsebovati 6 znakov. Geslo je sestavljeno iz posameznih ničel (0) ter številke vaše članske izkaznice.
Primer:
Uporabniško ime: novakjanez
Geslo: 000123 (v primeru, da je številka vaše članske izkaznice 123)

Uporabniško ime:

Geslo:

 
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Ne strinjam se