Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>
 
10.07.2009
PROJEKT TULIP IN MEDNARODNA KONFERENCA V IASI, ROMUNIJA

Družbene spremembe in gospodarski razvoj intenzivno vplivajo na trg dela in s tem tudi na položaj sindikatov. V današnjih razmerah zgolj boj za višje plače in boljše delovne pogoje ne more več predstavljati celotne palete dejavnosti sindikata. Pričakuje se, da se bodo sindikati posodobili in v svoje dejavnosti vključili novosti, med katere bi lahko šteli tudi vključevanje članov sindikata v procese vseživljenjskega učenja. To je tudi osnovna ideja evropskega projekta TULIP, v okviru katerega je vključena tudi Slovenija in v okviru katerega smo aktivneje začeli z razpravami in aktivnostmi na področju vključevanja sindikatov v procese vseživljenjskega učenja. Bistvo projekta Tulip je takole na kratko predstavljeno na uradni spletni strani:

»Omrežje Tulip predstavlja novo in edinstveno evropsko partnerstvo, ki združuje univerze in sindikate. Partnerstvo temelji na skupni viziji boljšega dostopa do vseživljenjskega učenja za člane sindikatov. Omrežje predstavlja izhodiščno točko za nadaljnje skupne dogovore, ki spodbujajo spremembe v delovnem življenju na temelju sodobnih veščin in znanj na poti do varnejše in bolj trajnostne zaposlitve«.

Za začetek projekta je »kriv« britanski sindikat UNISON, v katerega so včlanjeni predvsem nižje kvalificirani delavci javnega sektorja, med katerimi je veliko migrantov in žensk. Vodstvo britanskega sindikata se je namreč postavilo na stališče, da moč sindikata ne opredeljuje samo in zgolj število članov, temveč in predvsem znanje, ki ga imajo njihovi člani. Zato je aktivno vpreglo vse svoje sile v iskanje različnih možnosti in načinov, kako povečati znanje svojih članov. Ker je največ znanja na univerzah, so se povezali z univerzo v Liverpoolu, kar je predstavljalo začetek evropskega projekta TULIP (Trade union and University Lifelong learning In Partnerhsip), torej izgradnje sodelovanja med sindikati in univerzami v procesu vseživljenjskega učenja. Na zaključni konferenci projekta Tulip, ki je potekala konec junija oziroma v začetku julija 2009 v romunskem mestu Iasi, je svoje izkušnje in dejavnosti na tem področju ob Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Nizozemski, Finski in Litvi predstavila tudi Slovenija, ki je bila zadolžena za vodenje ene izmed šestih delavnic (workshop). Delavnico je vodila dr. Valentina Franca, docentka na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, stanje na področju sodelovanja sindikatov v procesih vseživljenjskega učenja pri nas, pa sem predstavila Barbara Filipov, pravna svetovalka pri Svetu gorenjskih sindikatov.

Glavna izhodišča razprave in razmišljanja ter predstavitev Slovenije so podana v priloženih dokumentih, več o projektu Tulip pa si lahko preberete na uradni spletni strani, kjer je v slovenskem jeziku samo uvodna - predstavitvena stran, za ostale vsebine pa je potrebno izbrati enega od tujih jezikov oziroma zastavo države:
www.tulipnetwork.org.uk/html/slovenia.htm

docVsezivljensko_ucenje_v_Sloveniji (.doc 45KB)
pptTU_and_LLL_in_Slovenia (.ppt 2.2MB)
 
 
19.06.2009
NOVINARSKA KONFERENCA SGS - predstavitev izsledkov raziskave

Kdo izgublja z gorenjsko recesijo? Kakšne ukrepe sprejemajo v podjetjih? Koliko lahko še zdržijo ustrahovani, ponižani, prizadeti, odpuščeni,... delavci?

Svet gorenjskih siondikatov je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil izsledke posebne raziskave med  sindikati - članicami. Z raziskavo smo ugotavljali vpliv krize in posledice protikriznih ukrepov predvsem na delo in  prihodnji razvoj delovnih mest na gorenjskem.

pptNovinarska konferenca SGS (.ppt 448KB)


 
 
29.05.2009
V PETEK, 12.6.2009, BO V NAKLEM POTEKALA PROGRAMSKA SKUPŠČINA SVETA GORENJSKIH SINDIKATOV

docProgramske usmeritve za obdobje 2008-2012 (.doc 92KB)
 
 
14.05.2009
MINIMALNI REGRES ZA LETNI DOPUST V DEJAVNOSTI TRGOVINE LETOS ZNAŠA 665,00 EUR.

Od tega zneska mora delodajalec izplačati v denarju najmanj 55%. V primeru, da je preostali del v nedenarni obliki, mora delodajalec zagotoviti regres v taki obliki, ki jo delavec potrebuje za zadovoljevaje vsakodnevnih življenskih potreb.
 
 
20.04.2009
PROGRAM TRADICIONALNEGA PRVOMAJSKEGA SREČANJA NA SV. JOŠTU NAD KRANJEM

si lahko ogledate v zadnji številki (spletnih) Informacij oziroma na naslednji povezavi:
jpgProgram - Sv. Jost 2009 (.jpg 114KB)
 
 
27.02.2009
STALIŠČA IN NAVODILA PREDSEDSTVA SGS za ravnanje sindikatov v podjetjih v času krize

Predsedstvo SGS je v četrtek, 26. februarja 2009 na 4. seji sprejelo stališča in navodila za ravnanje sindikatov družb ob sprejmanju različnih ukrepov zaradi trenutne gospodarske krize. Stališča si lahko preberete na spodnji povezavi:

docStališča in navodila Predsedstva SGS (.doc 62KB)
 
 
12.02.2009
"ZAKAJ NAJ BOM V SINDIKATU, ČE S ČLANARINO MED LETOM VPLAČAM VEČ, KOT KORISTIM UGODNOSTI, KI JIH NUDI SINDIKAT?"

docZakaj potrebujem sindikat? (.doc 54KB)
 
 
11.02.2009
POZIV K RAZLAGI ZAKONA O DELNEM SUBVENCIONIRANJU POLNEGA DELOVNEGA ČASA

ZDSPDČ (objavljen v Ur.l. št. 5/2009 dne 23.01.2009) si razlagamo sindikati drugače, kot pa ga izvajajo delodajalci, vsaj z vidika uporabe subvencije. Na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve smo naslovili poziv k razlagi zakona in podprli stališča Združenja svetov delavcev glede odprave anomalij v zvezi z izvajanjem tega zakona.

Vsebino poziva si lahko preberete na spodnji povezavi:
docPoziv k razlagi ZDSPDČ (.doc 26KB)
 
 
20.01.2009
POZOR!  VLOGA za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane - ROK za oddajo vloge poteče 31.1.2009

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2008 vložijo le zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine (od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka) niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževanje družinske člane in zavezanci, ki želijo te podatke spremeniti.

Navodilo za izpolnjevanje in obrazce dobite na spodnji povezavi Davčne uprave:
www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Obrazci-FIZICNE_OSEBE/196.pdf
 
 
15.01.2009
NOVINARSKA KONFERENCA SGS

Predsednik Sveta gorenjskih sindikatov mag. Rajko Bakovnik je sklical novinarsko konferenco, ki bo v torek 20. januarja 2009 ob 10. uri.

Vsebino vabila si lahko preberete na spodnji povezavi:
docNovinarska konferenca-20.01.2009 (.doc 27KB)
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>

Časopis SGS zadnja številka.


Prijava za člane

Dostopni podatki so sestavljeni iz:

  • Uporabniškega imena, ki je sestavljeno iz ''priimekime'' (brez presledkov) ter
  • Gesla, katero mora vsebovati 6 znakov. Geslo je sestavljeno iz posameznih ničel (0) ter številke vaše članske izkaznice.
Primer:
Uporabniško ime: novakjanez
Geslo: 000123 (v primeru, da je številka vaše članske izkaznice 123)

Uporabniško ime:

Geslo:

 
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Ne strinjam se