Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>
 
14.05.2018

Mednarodni kongres »Human, labour and global competition«, Istanbul, 4-5 maj 2018

 


Predstavnici Sveta gorenjskih sindikatov, sva se v okviru projekta Zrno napredka - Z znanjem do učinkovitega socialnega dialoga, ki ga sofinancira Evropska unija, skupaj še s štirimi predstavniki slovenskih sindikatov, udeležili dvo-dnevnega mednarodnega kongresa, »Human, labour and global competition«, ki je potekal 4. in 5. maja 2018 v Istanbulu, v Turčiji. Kongresa se nas je udeležilo 286 predstavnikov sindikatov iz 105 držav sveta. Kongres sta organizirala turška Konfederacija sindikatov javnega sektorja (Memur-Sen) in Inštitut za javno uprave za Turčijo in Bližnji Vzhod (TODAIE).

 

Prvi dan kongresa so potekale uvodni govori in predstavitev stališč organizatorjev kongresa ter turške Ministrice za delo in socialne zadeve, Jülide Sarıeroğlu glede tem kongresa. Večkrat je bila poudarjen pomen tega mednarodnega kongresa in pomembnost boja delavcev, solidarnosti in humanosti širom sveta, h kateri pomembno prispevajo tudi sindikati. V nadaljevanju smo se pogovarjali o socialnem dialogu za trajnostni razvoj sveta in o vlogi sindikatov pri tem. Naslednja tema pa je bila namenjena migracijam delavcev in s tem povezanim izkoriščanjem delovne sile, predvsem migrantskih delavcev.

Naslednji dan so potekali pogovori in predstavitve na temo globalne konkurence in dostojnega dela ter o tem, kaj dostojno delo je, ob upoštevanju globalizacije sveta, ekonomije in s tem povezane globalizacije dela. Naslednja tema je bila nasilje in nadlegovanje na delovnem mestu ter ukrepi za preprečevanje le-tega, predvsem v svetu, kjer je še vedno zaznati diskriminacijo žensk. V okviru odprte debate so predstavniki številnih držav predstavili situacijo na trgu dela in v državi sami ter opozarjali na potrebo po ureditvi zdravstvenega sistema, sistema pokojnin, varnosti in zdravja, ustreznega varstva žensk in otrok ter zagotavljanja dostojnega življenja delavcev, kar je v večini držav udeleženk velik problem. Kongres se je zaključil s slavnostnim podpisom bilateralnih dogovorov o sodelovanju z Memur-Sen in sprejetjem Deklaracije kongresa »»Human, labour and global competition«.

 

Gostitelji so za vse udeležence kongresa, organizirali tudi turistični ogled Istanbula. Vse dni je bilo veliko enkratnih priložnosti za navezovanje medsebojnih stikov ter možnosti za izmenjavo praks in izkušenj glede tem kongresa ter spoznavanje kultur sveta, kar je še posebna dodana vrednost kongresa.

 
 
23.04.2018
 
 
10.04.2018
Usposabljanje "Komunikacijske sposobnosti v pogajanjih"Svet gorenjskih sindikatov bo v četrtek, 19. aprila 2018 v hotelu Marinšek v Naklem, izvedel usposabljanje "Komunikacijske sposobnosti v pogajanjih". Usposabljanje bo izvedeno v okviru projekta Zrno napredka, ki ga delno sofinancira EU iz Evropskega socialnega sklada in je namenjeno predsednikom sindikatov podjetij in članom izvršnih odborov. V okviru delavnice bomo spoznali, od česa je odvisno uspešno sporazumevanje v pogajalskih procesih in se seznanili kako poteka sporazumevanje v skupini ter na kakšen način se vodijo sestanki. Lepo ste vabljeni, da se nam pridružite in se naučite veščin za uspešnejša pogajanja.
 
 
08.03.2018
DAN ŽENA

Spoštovane članice Sveta gorenjskih sindikatov!

Dan žena je mednarodni praznik žensk ob katerem praznujemo družbeno, predvsem ekonomsko, politično in socialno enakost žensk in moških. Ženske na vseh področjih življenja bistveno prispevajo k družbeni blaginji in standardu življenja. Skrb za dom, družino, obveznosti v službi in vpetost v lokalno okolje ženske polno zaposluje.

Enakost žensk in moških mora biti za nas nekaj najbolj samoumevnega!

Ob mednarodnem dnevu žena vam želimo veliko lepih trenutkov, ki naj bodo namenjeni samo vam, pozornosti, ki si jo zaslužite in drobnih zahval za nesebično razdajanje iz dneva v dan.

Vse lepo vam želi vaš sindikat.
 
 
29.01.2018
MINIMALNA PLAČA SE JE DVIGNILA

Od 1. januarja 2018 dalje je minimalna plača višja in znaša  842,79 evrov bruto. Do minimalne plače je upravičen vsak delavec, ki dela polni delovni čas. Dodatek za nočno delo, nedeljsko in praznično delo je iz minimalne plače izvzet in se plača nad zneskom minimalne plače.
 
 
21.12.2017
SREČNO 2018!

 
 
12.12.2017
ZRNO NAPREDKA - Z znanjem do učinkovitega socilanega dialoga


Svet gorenjskih sindikatov bo v prihodnjih štirih letih sodeloval kot partner še v enem projektu, ki ga sofinancira EU iz Evropskega socialnega sklada in sicer v projektu »Zrno napredka - Z znanjem do učinkovitega socialnega dialoga«. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 -2020 s specifičnim ciljem »Krepitev usposobljenosti socialnih parterjev v procesih socialnega dialoga, zlasti na področju politik trga dela in vseživljenjskega učenja«.

Ker je v Sloveniji pri izvajanju politik, povezanih s trgom dela, zagotavljanjem pravne varnosti aktivnega prebivalstva in delovnega okolja, na strani sindikatov in delodajalskih združenj kot njihovih članov, prisotno splošno pomanjkanje mehkih veščin in poznavanja delovno pravne zakonodaje ter posledično slabša usposobljenost za samostojna pogajanja in učinkovit socialni dialog, je glavni cilj projekta Zrno napredka učinkovito in trajnostno izobraževanje in usposabljanje socialnih partnerjev.

Projekt bomo izvajali skupaj s Konfederacijo novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost in Pomursko gospodarsko zbornico. V prvi fazi bomo temeljito analizirali dejansko stanje socialnega dialoga in informiranosti in kompetenc sindikalnih predstavnikov ter dobre prakse v tujini. Nato bodo sledila usposabljanja socialnih partnerjev in ostalih sodelujočih na področju delovno pravne zakonodaje, kolektivnega dogovarjanja, mehkih veščin in računalniške pismenosti v obliki delavnic. Prav tako pa bodo usposabljanja potekala preko e-učilnice, ki bo omogočala dolgotrajno dostopnost obravnavanih vsebin. V okviru projekta bomo organizirali različne konference, kongrese in okrogle mize, ki so idealna priložnost za medsebojno izmenjavo izkušenj.
 
 
30.11.2017
Dogovor o ureditvi delovnega časa v trgovini

Socialni partnerji, podpisniki Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije, smo sprejeli Aneks h kolektivni pogodbi, s katerim smo dogovorili nekatere spremembe v zvezi z organizacijo delovnega časa za zaposlene v trgovinski dejavnosti.

Sporočilo za medije si lahko preberete na tej povezavi.
 
 
20.11.2017
Projekt Regijski center za dostojno delo Ljubljana - RCDDL     Svet gorenjskih sindikatov bo v petletnem obdobju med leti 2017 in 2022, sodeloval kot partner, v projektu z imenom Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL). Nosilec projekta je Združenje delodajalcev Slovenije, poleg SGS pa je partner še Študentski servis d.o.o.


Partnerji bomo v okviru projekta identificirali in osveščali o nepravilnostih pri atipičnih oblikah dela, tako na strani delavcev kot delodajalcev. S tem namenom je v Ljubljani predstavljen osrednji prostor RCDDL, namenjen informiranju in svetovanju ter povezovanju ključnih akterjev na trgu dela, še posebej pa promociji dostojnega dela.


V okviru RCDDL bodo potekale različne brezplačne delavnice, predavanja, izobraževanja in srečanja o pravicah in obveznostih na področju dela in delovnih razmerij ter osveščanja udeležencev, o pozitivnih in negativnih vplivih uporabe atipičnih oblik dela.

Prav tako boste lahko v zvezi z dostojnim delom povprašali virtualnega svetovalca ali osebnega svetovalca v okviru anonimnega spletnega klepeta, ko bosta ta dva instituta v projektu tudi lansirana.


Seveda pa bodo informacije za vse, ki vas zanima dostojno delo na voljo tudi na spletni strani RCDDL oziroma po telefonu ali elektronski pošti.


O vseh dogodkih in dejavnostih, ki jih bomo izvajali v okviru projekta vas bomo sproti obveščali, tako da boste imeli dovolj časa, da se boste lahko pravočasno prijavili na dogodke.
 
 
09.08.2017
REFLEKSOTERAPIJA ROKANOGA

Refleksoterapija Rokanoga članom Sveta gorenjskih sindikatov nudi 20% popust na njihove storitve. Nahajajo se v prostorih na Jelenčevi ulici 1, IBI center, vhod C2. Za dodatne informacije in rezervacijo termina pokličite Moniko Sodja na tel.: 040 431 632
pdfRokanoga_SGS___plakat (.pdf 1.2MB)
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>

Časopis SGS zadnja številka.


Prijava za člane

Dostopni podatki so sestavljeni iz:

  • Uporabniškega imena, ki je sestavljeno iz ''priimekime'' (brez presledkov) ter
  • Gesla, katero mora vsebovati 6 znakov. Geslo je sestavljeno iz posameznih ničel (0) ter številke vaše članske izkaznice.
Primer:
Uporabniško ime: novakjanez
Geslo: 000123 (v primeru, da je številka vaše članske izkaznice 123)

Uporabniško ime:

Geslo:

 
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Ne strinjam se