Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>
 
15.01.2009
NOVINARSKA KONFERENCA SGS

Predsednik Sveta gorenjskih sindikatov mag. Rajko Bakovnik je sklical novinarsko konferenco, ki bo v torek 20. januarja 2009 ob 10. uri.

Vsebino vabila si lahko preberete na spodnji povezavi:
docNovinarska konferenca-20.01.2009 (.doc 27KB)
 
 
09.01.2009
SKRAJŠEVANJE DELOVNEGA ČASA

Zaradi gospodarske recesije in ukrepov delodajalcev na delovno pravnem področju je zelo aktualen termin skrajševanje delovnega časa oz. krajši delovni čas.
Vendar pa se pod krinko krajšega delovnega časa pojavljata dva popolnoma različna pomena, ki nosita tudi drugačne posledice.


Več si preberite na spodnji povezavi:
docskrajševanje delovnega časa (.doc 33KB)
 
 
08.01.2009
INTERVJU PREDSEDNIKA SGS ZA DNEVNIK

Predsednik SGS mag. Rajko Bakovnik je za Dnevnik podal zanimiv intervju, s katerim opozarja na vrednost "človeškega kapitala" nasploh, predvsem pa predstavlja svoje poglede na razmere v Sloveniji v času splošne gosdpodarske recesije.

Intervju si lahko preberete na spodnji povezavi:
www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042233600
 
 
23.12.2008
KAJ STORITI OB UKREPIH DELODAJALCEV ?

Posledice gospodarske recesije vse bolj občutijo na svoji koži tudi delavci. V družbah ni novih naročil, ali pa so se le-ta močno zmanjšala. Posledično se je tako zmanjšala tudi potreba po delavcih. Delodajalci se poslužujejo različnih ukrepov, kako zmanjšati prisotnost delavcev na delovnih mestih. Vendar pa ti ukrepi niso nujno vsi zakoniti.

Med drugim se ti ukrepi nanašajo na neenakomerne razporeditve in začasne prerazporeditve delovnega časa, na uporabo instituta polnega delovnega časa, ki je krajši od 40 ur na teden, na odstopanje od minimalnih standardov, na sklepanje pogodb o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, na »zgostitev« tedenskega delovnega časa v okviru enakomerne razporeditve delovnega časa, na ukrep nezagotavljanja dela iz razlogov na strani delodajalca, nepodaljševanje pogodb o zaposlitvi za določen čas, upokojevanje in odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Vsi ti ukrepi imajo različne pozitivne in negativne učinke, posledice nekaterih ukrepov pa močno posegajo v delavčeve pravice. Glede na to, da za sprejem posameznega ukrepa delodajalec potrebuje ustrezno pravno podlago, pri nekaterih ukrepih pa mora s sindikatom podjetja sprejeti ustrezen sporazum, opozarjamo sindikate podjetij, da se v takih primerih, preden sprejmejo konkretno odločitev, obrnejo na Svet gorenjskih sindikatov, kjer bodo dobili vso potrebno pravno pomoč. Pri izbiri ukrepa nekateri delodajalcev namreč ne upoštevajo določb posameznih kolektivnih pogodb ali celo ugodnejših določil pogodbe o zaposlitvi.
 
 
22.12.2008

IZIGRANI DELAVCI IBI-ja

Čeprav smo o usodi IBI-ja, nekdanjega ponosa kranjske in slovenske tekstilne industrije ter usodi njegovih zaposlenih in njihovih družin že veliko pisali, se žalostna zgodba vseh vpletenih, predvsem nekdanjih delavcev, nikakor noče iztrgati iz »prekletstva tranzicijskega špekulativnega kapitala«.

Prejšnji teden smo namreč na naslov Sveta gorenjskih sindikatov prejeli nepodpisano pismo nekdanjih delavcev Ibija, v katerem opozarjajo na socialno stisko in neizplačilo odpravnin. S pismom, v imenu 120 izigranih in ogoljufanih delavcev, ki je bilo naslovljeno na predsednika, premiera, tri ministrstva, sindikate in kranjskega župana, obtožujejo nekdanjo vlado za prodajo podjetja slamnatim lastnikom s poštnim nabiralnikom. Čeprav je novi lastnik(i) s tem za borih 3 milijone evrov prišel do skoraj sedemkrat večjega premoženja, na kolikor je bila vrednost podjetja ocenjena lani, še do danes ni izplačal odpravnin večini nekdanjih delavcev.


Tudi v Svetu gorenjskih sindikatov smo prepričani, da je bil Ibi načrtno uničen in prepuščen likvidaciji, hkrati pa se pridružujemo in podpiramo vsa legitimna prizadevanja zaposlenih za čimprejšnje poplačilo njihovih terjatev.

 
 
22.09.2008
Obveščamo vas, da je bil dne 17.9.2008 podpisan Dogovor o spremembah in dopolnitvah Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine in Tarifna priloga h Kolektivno pogodbi dejavnosti trgovine.
 
 
15.09.2008
Strokovna delovna skupina za spremljanje izvajanja Zakona o delovnih razmerjih je na sestanku dne 10.9.2008 sprejela stališče v zvezi z pravicami delavcev, ki delajo ponoči (150. člen v povezavi s 145. členom). Stališče si lahko ogledate na povezavi.
 
 
25.07.2008
Danes je bil v Uradnem listu objavljen znesek minimalne plače.
Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom od 1. avgusta 2008 znaša 589,19 EUR.
 
 
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>

Časopis SGS zadnja številka.


Prijava za člane

Dostopni podatki so sestavljeni iz:

  • Uporabniškega imena, ki je sestavljeno iz ''priimekime'' (brez presledkov) ter
  • Gesla, katero mora vsebovati 6 znakov. Geslo je sestavljeno iz posameznih ničel (0) ter številke vaše članske izkaznice.
Primer:
Uporabniško ime: novakjanez
Geslo: 000123 (v primeru, da je številka vaše članske izkaznice 123)

Uporabniško ime:

Geslo:

 
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Ne strinjam se