Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 ... 10 ... 15 ... 20 21 > >>
 
13.03.2020
SPREMENJEN REŽIM DELA  V ČASU IZREDNIH RAZMER

Spoštovani člani!

Kot smo vas  že obvestili, pravno svetovanje do nadaljnjega poteka le preko telefona in elektronske pošte. Osebni stiki ne bodo mogoči.

Vse morebitne sestanke bomo izvajali preko video klicev.

Z izogibanjem vsakršnim medsebojnim stikom bomo najbolje prispevali k čim hitrejši umiritvi širjenja coronavirusa.

e- naslovi:
info@gorenjski-sindikati.si  - splošno
nezka.bozovicar@gorenjski-sindikati.si  – pravni nasveti
barbara.filipov@gorenjski-sindikati.si  – pravni nasveti

telefonske številke:
04-23-19-800 – tajništvo SGS - splošno
04-23-19-803 – Nežka Bozovičar – pravni nasveti
04-23-19-807 – Barbara Filipov – pravni nasveti
 
 
10.02.2020
DODATNA POJASNILA V ZVEZI Z MINIMALNO PLAČO

Zaradi številnih vprašanj v zvezi z pravilnim izplačilom minimalne plače po novem je MDDSZ na svoji spletni strani objavilo dodatna pojasnila, ki si jih lahko preberete na tej povezavi.
 
 
27.01.2020
Dopolnitev 165. člena ZDR-1


27. 12.2019, je bila v v Uradnem Listu RS, objavljena sprememba Zakona o delovnih razmerjih, ki se nanaša na dopolnitev 165. člena, v katerem so določeni primeri, v katerih ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela zaradi osebnih okoliščin. Dodatno je med te primere uvrščena tudi odsotnost delavca, za spremstvo otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan«. Dopolnitev ZDR-1 velja od 11.1.2020 dalje, zato bodo lahko pravico uveljavili starši bodočih prvošolcev že v letošnjem letu, ne glede na to ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju.

 
 
20.12.2019
SREČNO V LETU 2020!
 
 
09.12.2019
Z novim letom bo višja minimalna plača

S 1.1.2020 se v Sloveniji začne uporabljati nova višina minimalne plače, to je 940,58 in nova definicija minimalne plače. Vsi dodatki bodo namreč izločeni iz minimalne plače.

Novela Zakona o minimalni plače je stopila v veljavo že v letošnjem letu in celotno letošnje leto smo bili vsi seznanjeni s spremembami, ki se nam obetajo s 1.1.2020. Minimalna plača, to je mesečno plačilo za delo, opravljeno v polnem delovnem času od 1.1.2020 do 31.12.2020, znaša 940,58 EUR bruto. Neto znesek bo odvisen od davčnih olajšav posameznika, za delavce z najvišjo olajšavo pa bo znašal 700,00 EUR.

Bistvena sprememba pa se nanaša na povsem novo definicijo minimalne plače. Vsi dodatki k plači, del plače za delovno uspešnost in del plače za poslovno uspešnost se namreč ne vštevajo več v minimalno plačo. To pomeni, da se od 1.1.2020 dalje, poleg dodatka za nočno delo, nedeljsko delo in praznično delo, nad zneskom minimalne izplačujejo tudi vsi ostali dodatki, to je dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, za izmensko delo, dežurstvo, pripravljenost na domu, dodatek za posebne obremenitve, vročino, mraz, nevarnosti pri delu in vsi drugi morebitni dodatki, ki jih delodajalci izplačujejo, pa tudi del plače iz naslova delovne uspešnosti in poslovne uspešnosti.
 
 
10.10.2019

Mreženjski dogodek SGS: "Minimalna plača - Nuja ali zlo?"


Svet gorenjskih sindikatov v okviru projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL), organizira mreženjski dogodek: »Minimalna plača – Nuja ali zlo?«, ki bo v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 9. uri v prostoru RCDDL, na sedežu Združenja delodajalcev Slovenije, Dimičeva ulica 9, Ljubljana.


V okviru dogodka bomo predstavniki delavcev in delodajalcev razpravljali o pomenu, izzivih ter posledicah, ki jih predstavlja in prinaša, kmalu spremenjena minimalna plača.


Vabljeni, da se nam pridružite.

Prijave, do zasedbe prostih mest na: info@gorenjski-sindikati.si s pripisom: prijava na dogodek:»Minimalna plača – Nuja ali zlo?«.


 
 
07.05.2019
Uveljavitev sprememb glede obračuna regresa za letni dopust

V petek, 3.5.2019 sta bili v Uradnem listu RS, št. 28 objavljeni spremembi Zakona o dohodnini (ZDoh-2U) in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2F). Na podlagi sprememb navedenih zakonov, se bo regres za letni dopust do višine 100% povprečne plače zaposlenih v RS (trenutno znaša 1.714,49 evrov) izplačal bruto za neto (torej brez plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost), kar pomeni ugodnejše izplačilo za zaposlene. Spremenjena je zgolj osnova za obdavčitev in plačilo prispevkov od regresa (obdavčen in »oprispevkan« bo regres višji od povprečne plače v RS), minimalna višina regresa  ostaja nespremenjena. Tako je še naprej vsak zaposlen upravičen do regresa najmanj v višini minimalne plače v RS, ki znaša 889,63 evrov, dejanska višina regresa pa je odvisna od odločitve delodajalca in določb kolektivnih pogodb, ki ga zavezujejo. Seveda lahko delodajalec izplača regres, višji od povprečne plače v RS, le da mora v tem primeru delavcu obračunati dohodnino in prispevke za socialno varnost.

 

Tisti, ki so regres za letošnje leto že prejeli (pred sprejetjem zgoraj navedenih sprememb ZDoh-2U in ZPIZ-2F), bo Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) po uradni dolžnosti in najkasneje do 30. junija 2019, izdala posebno odločbo o vračilu dajatev, upoštevaje spremembe glede obračuna dohodnine in prispevkov od regresa. Izplačilo na podlagi te odločbe pa bo, v skladu z ZDoh-2U, moralo biti izvedeno na transakcijski račun posameznega zavezanca, najpozneje v 30 dneh od izdaje odločbe. 

 
 
06.05.2019
Zahvala za uspešno prvomajsko srečanje na Joštu

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim, izvajalcem in obiskovalcem, ki ste bili 1. maja z nami na Joštu in pripomogli k uspešnemu praznovanju praznika dela. 

Prav tako pa gre posebna zahvala tudi posameznikom in organizacijam, ki ste finančno podprli prvomajsko srečanje na Joštu in sicer:


Mestna občina Kranj,

Zavod za turizem in kulturo Kranj

Pihalni orkester Mestne občine Kranj,

Folklorna skupina Iskraemeco,

LON d.d.,

Zavarovalna družba AS - Adriatic Slovenica,

Komunala Kranj,

Merkur trgovina,

Iskra d.o.o.,

Iskratel Kranj,

Iskra ISD,

Trelleborg Slovenija,

Hidria,

Tus Plus,

Sindikat Komunala Kranj,

Sindikat storitvenih dejavnosti Kranj,

Sindikat Lip Bled Tovarna Rečica,

Sindikat SIQ,

Sindikat EGP Škofja Loka,

Sindikat Mersteel SSC,

Elektro Gorenjska,

Vigred, elektroinštalacije,

Zdravstveni dom Kranj,

Gasilsko reševalna služba Kranj,

Radio Sora,

Radio Kranj,

Radio Gorenc,

Gorenjska televizija GTV,

Mesarstvo Arvaj,

Dom na Joštu,

Skakalni klub Triglav  Kranj,

Župnijski urad Šmartin  in
vse predsednice in predsedniki sindikatov v podjetjih.

 
 
 
18.12.2018
SREČNO 2019!

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 ... 10 ... 15 ... 20 21 > >>

Časopis SGS zadnja številka.


Prijava za člane

Dostopni podatki so sestavljeni iz:

  • Uporabniškega imena, ki je sestavljeno iz ''priimekime'' (brez presledkov) ter
  • Gesla, katero mora vsebovati 6 znakov. Geslo je sestavljeno iz posameznih ničel (0) ter številke vaše članske izkaznice.
Primer:
Uporabniško ime: novakjanez
Geslo: 000123 (v primeru, da je številka vaše članske izkaznice 123)

Uporabniško ime:

Geslo:

 
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Ne strinjam se